Nautisch Centrum Scheveningen

Locatie: Landhoofd C, Scheveningen
Naam: Nautisch Centrum
Differentiatie: Totaal ca. 30.000 m2 bvo. Het centrum bevat een hotel met 200 hoteleenheden, een internationaal zeezeil centrum, een jachtwerf, bedrijfsruimte en winkeleenheden
Parkeren: 200 pp in ondergrondse parkeergarage
Status: Fase 1: Gerealiseerd (2007), Fase 2: In uitvoering
Architecten: Frans Dirks AvBR (Fase 1), ir. Hans Kuiper (Fase 2)
Projectarchitect: ir. Jeroen Grosfeld
Opdrachtgevers: Malherbe de Juvigny Vastgoed, Fortis Vastgoedontwikkeling, Meeuwisse Beheer NV


De haven van Scheveningen transformeert van vissershaven naar jachthaven met internationale allure. Hier wordt met de komst van het Nautisch Centrum op in gespeeld.

De situatie van het Nautisch Centrum kent meerdere gezichten. Staande op het landhoofd, met de kleinschalige haven aan de ene zijde, de zwaaikom met ruim zicht op zee aan de andere zijde. Deze situatie vraagt om verschil¬lende sferen en schaalelementen. De havenzijde heeft een verticale geleding waarin balkons terug liggen in de gevel waardoor een meer gesloten gevel¬beeld ontstaat. Door afwisseling in kleurgebruik ontstaat een gevelbeeld dat verwijst naar havens zoals in de zuidelijke europese landen.

Door het midden van het Nautisch Centrum loopt de centrale zone waaraan de entrees gesitueerd zijn. De hoofdopzet van de plattegronden is zodanig dat diversiteit in indeling maar ook in segmentering van de appartementen mogelijk is. Zo zijn er appartementen op de haven georiënteerd terwijl andere appartementen uitzicht op zee hebben. Door de flexibele indeelbaarheid zijn er tevens riante appartementen denkbaar die van beide uitzichten kunnen genieten. De royale penthouses tenslotte, hebben een volledig vrij uitzicht.Door een glazen dak en glazen vloerelementen komt het daglicht tot diep in deze zone. Vanuit de parkeerkelder zijn de entrees en de appartementen rechtstreeks bereikbaar.

In de jachthaven zijn vele restaurants en horecagelegenheden. De horeca die in het Nautisch Centrum zal worden ondergebracht, moet een aanvulling zijn op het bestaande aanbod. Het project bevindt zich dichtbij het gezellige haven¬centrum en in de buurt van het strand en het centrum van Scheveningen-bad. Door het “omklappen” van de jachthaven zal er een aantrekkelijke kadefunctie ontstaan aan de havenzijde van het complex. Scheveningen zal zich hierdoor als Europese zeehaven kunnen profileren.